Fondsenwerving Den Haag - Commutaal Den Haag - Livia de Metz, Den Haag

Goede raad nr. 1

Mag ik je een goede raad geven? Begin op tijd na te denken over de financiering van je prachtige idee, plan, project en zet je tanden erin. En (bonustip); pak door.
Wat is ‘op tijd’? Nou gewoon; direct! Direct nadat je hebt bedacht wat je wil doen, gaat doen; hoe en wanneer, met wie, wat kost dat dan? Dat laatste kan een heel vervelende want confronterende vraag zijn; waar haal je het geld vandaan, wie gaat dat betalen? Maar wanhoop niet, er zijn genoeg mogelijkheden voor mooie initiatieven die de wereld helpen verbeteren.

Met een overtuigend goed idee met doortimmerd dekkingsplan kan je denken aan financiering met hulp van fondsen, sponsors, vrijwilligers (hun inzet is onbetaalbaar), donateurs, crowdfunding, maar ook zorgen voor eigen inkomsten door bijv. kaartverkoop. Mogelijkheden genoeg! Maar het uitdokteren van de optimale mix en aanpak kost tijd, vervolgstappen zetten ook.

Maatwerk kost tijd
Als ik me beperk tot het benaderen van vermogensfondsen; die proberen vaak zo toegankelijk mogelijk te zijn, ze hebben spreekuren, alle benodigde informatie op hun website – want ze willen gráág geld geven. Echt! Maar wel op hun manier, volgens hun eigen doelstellingen, criteria, procedures. En dat is uiteraard hun volste recht. Niet zelden moet een aanvraag minimaal vier maanden voor start project binnen zijn, bij een enkel fonds moet je uitgaan van acht (!) maanden doorlooptijd. Maar zeker lokaal werkende fondsen kunnen aanvragen soms verrassend snel behandelen. Vooral dus proberen, als jouw plan daarbij aansluit. Andere potentiële verschaffers van tijd en geld vragen om een weer andere insteek en werkwijze. Hoe dan ook; om maatwerk. Ook omdat het om stukjes van een puzzel gaat. En die puzzel vraagt om aandacht en tijd.
Doe er je voordeel mee. Ik vind het zo jammer en triest als mooie initiatieven niet uit de startblokken komen omdat alles is doordacht en geregeld, tot in detail… behalve het geld. Of ik dat nog even kan regelen? Sorry. Zelfs ik kan geen ijzer met handen breken.

Meer goede raad in petto?
Nog even wat over de titel ‘Goede raad nr. 1’. Dat doet vermoeden dat er nog meer op komst is qua goede raad en dat is ook vast zo – maar nu nog niet. Ik schrijf gewoon iets als ik daar tijd voor en zin in heb. Tot de volgende keer, succes!