Opleiding werving nalatenschappen legaten certificaat

Nieuws na de vakantie – over nalatenschappen

Een paar dagen geleden zat ik nog te wieden in een Frans tuintje maar nu weer lekker aan het werk. En ook dat gaat best soepel want ik had netjes afgerond voor vertrek op vakantie. Natuurlijk voor wat betreft contacten en afspraken, maar vaste prik is ook dat ik voor vertrek alle abonnementen op nieuwsbrieven doorloop. Tijdens het werkjaar wordt dat lijstje uit pure leer- en nieuwsgierigheid namelijk te lang dus voor vertrek op zomervakantie schoon ik het op. Rond die vakantie ga ik ook met de snoeischaar door andere abonnementen, van vakliteratuur tot ‘mobiel’. Ballast beperken.
Wat ik vlak voor de zomer ook heb afgerond is de leergang Nalaten aan Cultuur.

Bijzondere vorm van fondsenwerving

Want jazeker, ook het werven van nalatenschappen en legaten voor goede doelen is een vorm van fondsenwerving. Een bijzonder mooie vorm waarover veel te vertellen valt. Deze vorm kent niet alleen diep-menselijk-ethische maar ook fiscale, juridische, organisatorische aspecten – met een in alle opzichten belangrijke rol voor communicatie. Kort door de bocht; wie ouder wordt en vaker gaat nadenken over het langzaam maar onherroepelijk naderende levenseinde kan overwegen om (ook) een goed doel in het testament op te nemen. Na-laten is door-geven.
Vaak gaat het daarbij om een legaat; een eenmalig geldbedrag of materiële donatie, bijvoorbeeld een schilderij dat aan een museum wordt geschonken.
Iets minder vaak gaat het om veel meer.

Mooie mensen, mooie verhalen

Een indrukwekkend voorbeeld vind ik dat van de stichting Joop en Jaap, die de erfenis beheert van acteur Joop Admiraal en zijn levenspartner, uitgever Jaap Jansen. Sinds 2016 doneert de stichting jaarlijks € 100.000 aan Toneelschuur Haarlem, bestemd voor de talentontwikkeling van toneelschrijvers, toneelspelers en regisseurs. Tot op de cent goed besteed en helemaal in lijn met de wensen van de erflaters. Mooi toch om zo bij te dragen aan een dierbare bestemming?
Een ander voorbeeld is dat van de broers die ongetrouwd hun hele leven bij elkaar bleven wonen. Onopvallende mannen. Ze werkten, om in hun levensonderhoud te voorzien. Maar hun hart en ziel lagen bij de voetbalclub. Ze waren er jeugdtrainer, klusjesman, stille kracht, dag en zo nodig nacht. Tientallen jaren. De oudste stierf, de jongste een paar jaar later. De erfenis van een half miljoen kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de voetbalvereniging. Nooit hadden de broers daar iets over gezegd, iets laten merken. Hadden ze dat maar gedaan… dan was het vast bijtijds beter uitgezocht en geregeld. Na de blije periode van plannen maken kon het meeste niet worden gerealiseerd; de fiscus kwam (letterlijk) langs en roomde ruim drie ton af, voor een ander goed doel. Niet dat wat de broers voor ogen stond. En daar hadden ze al die jaren voor gewerkt en gespaard. Triest toch?

In bijna alle opzichten anders

De werving van nalatenschappen en legaten is in veel opzichten heel anders dan project-fondsenwerving, dat merkte ik ook toen ik in het kader van deze opleiding een verkenning mocht uitvoeren voor een historische buitenplaats met veel betrokken bezoekers en vrijwilligers. De vraagstelling was tweeledig; is het wenselijk om deze werving in zo’n context te ontwikkelen en zo ja, hoe dan?

Certificaat (fragment) Leergang Cultuur en Nalaten
Stukje opleidingscerticaat

Blijf niet te lang afwachten

In het algemeen; jazeker wenselijk, om allerlei redenen. Sterker nog, blijf niet te lang afwachten – ook om allerlei redenen. Eén daarvan is dat afgewogen besluitvorming en zorgvuldig voorwerk geboden zijn. Een verkeerde start laat zich niet makkelijk wegpoetsen. Rustig opbouwen dus, van binnen naar buiten zoals dat heet.
Dat rustige past vast ook veel beter binnen de begroting.
Dit onderwerp leent zich niet voor out-of-the-box experimenten, niet voor de korte termijn. Reken niet op snel succes. De werving van nalatenschappen en legaten past beter bij bestuurders en organisaties die – met oog voor het heden – streven naar aantoonbaar breed draagvlak en solide continuïteit.

Mijn volgende blog verschijnt over een paar weken – maar gaat niet hierover, dat weet ik nu al.

Behoefte aan een goed gesprek?
Ik help mensen met mooie plannen en zinvolle projecten graag verder!
Vragen, ideeën en uitdagingen zijn welkom,
aarzel dus niet om contact op te nemen.
Bij voorbaat; graag gedaan :-).

%d bloggers liken dit: