Beeld Commutaal Den Haag

Troonredelijke woorden

Die oproep in de NRC van donderdag 17 september jl. trof me; ‘Wat miste u, geachte lezer(es), in de Troonrede?’. Ja, nou… een héleboel. Kon ik dat allemaal in maximaal honderd woorden vervatten, zoals gevraagd? Echt niet.

Maar toch bleef het kriebelen. IMG_1972_2
In krap twintig minuten schreef ik viermaal bijna honderd woorden over vier onderwerpen. Ik schoof Zijne Majesteit gewaagde uitspraken toe over ‘zie bijlage’ en over de supra-internationale opvang van vluchtelingen, de noodzaak van een nieuw verdienmodel voor Nederland alsmede het hoognodige ontwikkelen van nieuwe woon-, werk- en leefvormen.

Overlezen, bijschaven, op de mail. ‘Leuke stukjes!’ reageerde de redactie per kerende post en koos bijgesloten bijdrage uit ter publicatie op website NRC/nieuws. De meest serieuze, minst ironische van toonzetting.
Die zaterdag verscheen deze ook in de papieren editie, te midden van dezelfde selectie. Best leuk om tussen al die al dan illustere cabaretiers en andere (klein-)kunstenaars, politici, wetenschappers en anderszins bevlogen medeburgers te staan. Misschien publiceer ik de komende weken nog wat van die andere ‘leuke stukjes!’, zo her en der. Het kriebelt nog steeds.

Plaats een reactie