Een blog over wc-papier…

Waarschuwing vooraf; ditmaal een persoonlijk blog. Maar wel over wc-papier. 😉

Virus van ver

Nu bijna een jaar geleden kwam er een soort meteoriet op ons dak vallen. De naam; Covid-19, corona voor intimi.
Donderdagavond 12 maart 2020 gaven minister-president Rutte en toenmalig minister Bruins tijdens hun eerste corona-persconferentie toelichting op de situatie en voorlopige maatregelen. Heftig. Ook ik liep de dagen erna wat ongelovig rond – dat hoorde ik van meer mensen. Natuurlijk hadden we iets opgevangen over dat virus in het verre Chinese Wuhan maar… ook bij mij ging de stekker uit alle opdrachten, vrijwel van de ene op de andere dag. Of dacht je dat de fondsenwerving wél doorliep, voor prachtige projecten die allemaal kwamen te vervallen?
Het voelde als een figuurlijke meteorietinslag, van donderdag 12 op vrijdag 13 maart – en ik ben niet eens bijgelovig. Gelukkig niet letterlijk; we hebben het merendeels overleefd. Herpakken, zo goed mogelijk bijsturen.

De Slag om de Bruine Bonen

Hoe hevig de schok was aangekomen zag ik daags na 12 maart, in de supermarkt. Ik had even niet op het nieuws gelet dus de lege schappen verrasten me. Was er een staking bij distributiecentra gaande? ‘Nee mevrouw’, aldus een licht geagiteerde medewerker – ‘het leek alsof er een oorlog was uitgebroken’. De hamsteraars hielden duidelijk rekening met jarenlang gebrek en quarantaine. Bij sommige buurtgenoten moeten kasten en bergingen tot op heden uitpuilen van voorraden in blik en wc-papier.
Maar de schappen in de supermarkt waren gelukkig weer snel gevuld.

Cartoon 'De Slag bij Albert Heijn - omstreeks 2020' bij blog Commutaal
Zo moet het er ongeveer hebben uitgezien;
‘De Slag bij Albert Heijn – omstreeks 2020’ (bron onbekend)

Een jaar later

Eind februari 2021. Bijna een jaar later. We houden afstand, dragen mondkapjes. Verlangen naar nabijheid, blijheid, zonder besmetvrees.
Tegelijkertijd bezien we de beelden van niet zo lang geleden met gemengde gevoelens. Zo dicht op elkaar in de kroeg, bij een festival! Hoe durfden we naast elkaar te zitten in het theater? Dat wordt weer wennen, straks.
Maar overheersend inzicht; we moeten verder. De meningen zijn verdeeld over het wanneer en hoe – maar zelfs die belangrijke details zijn details. We moeten verder, om allerlei binnenlandse en geopolitieke redenen. Samen.
Hier geen opsomming van schrikbarende cijfers maar het Centraal Bureau voor de Statistiek geeft aardig inzicht in de sociale en economische gevolgen van deze crisis. Gelukkig zijn de eerste experimenten gaande, onder meer de Fieldlabs; een congres, optredens, een festlval onder gecontroleerde omstandigheden. Voorzichtig voorwaarts.
En de vaccinaties zijn gaande – al met al veel sneller dan we voorjaar 2020 te horen kregen, toch? Vaccins werden ongekend snel ontwikkeld, goedkeuringstrajecten werden ingedikt en gestroomlijnd. Onder druk wordt alles vloeibaar.

Nog even afzien

Ook mogen zelfs niet-essentiële winkels weer een beetje open. Wat heet. De klant moet de bestelling online plaatsen en het bestelde op de vooraf bepaalde dag en tijd ophalen bij de winkel = klik ende collect. Niks hamsteren, funshopppen, impulsaankopen – daar doen we niet meer aan want tussen bestelling en ophalen dient een periode van bezinning te liggen van tenminste vier uur.
Het liep op 23 februari inderdaad nog niet storm bij die ene winkel waar ik wat besteld had. Op de gesloten voordeur een plakkaat met het te bellen telefoonnummer… gelukkig had ik mijn mobieltje meegenomen. Uit de krochten kwam het enige personeelslid tevoorschijn dat de poort ontsloot en me vriendelijk escorteerde naar de kassa waar mijn bestelling ter waarde van € 4,85 klaarlag.
Desgevraagd vertelde ze dat het die dag de enige bestelling was.
Ik ben helemaal geen funshopper maar het was een droevige illustratie bij een bericht eerder die dag: ‘In 2020 werden zo’n 140.000 bedrijven opgeheven. Een jaar eerder waren dat er nog 114.000. “Vooral in het derde en vierde kwartaal zie je een stijging van het aantal stoppers”, zegt Erik Stam, hoogleraar strategie, organisatie en ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht. Een duidelijk corona-effect, zegt hij.
Bij thuiskomst bleek het wc-papier op. Niks impulsaankoop. Bestellen en vier uur van bezinning; ‘wil ik dat nou wel echt, dat wc-papier?’ Waarom? Hoe kan ik weten wat ik wil?’.
Filosofie in tijden van corona.
Ja, we gaan vooruit.
Maar eerst nog even ophouden. Volhouden bedoel ik.

Behoefte aan een goed gesprek?

Als fondsenwerver help ik mooie plannen en zinvolle projecten graag verder!
Vragen, ideeën en uitdagingen zijn welkom, aarzel dus niet om contact op te nemen.
Bij voorbaat; graag gedaan :-).