Beeld Commutaal Den Haag

Tekst en redactie, zakelijk en creatief

Ik was zo’n kind dat altijd zit te lezen, alles wat los en vast zat (‘ga nou toch ’s iets doén!’). De tien voor Nederlands op mijn eindlijst VWO had daar vast mee te maken maar die studie trok mij niet. Nee. Ik vond en vind het gewoon lekker om te kneden met taal, op te graven wat verborgen ligt, taal te poetsen en polijsten tot het verhaal glanst – klaar voor gebruik.
Dat bleek een bijzondere gave want taal is en blijft een belangrijk communicatiemiddel in onze beeldcultuur. Mijn teksten treffen lezers en doel door de achterliggende compositie, opbouw, evenwicht en contrast, de juiste toonzetting. Daarbij gaat het om kennis en kunde, taalbeheersing. Om afgewogen gebruik van beeldmateriaal en humor (graag!). Om weten wat je exact wilt overbrengen, aan wie en hoe je dat aanpakt. Of het nou gaat om een speech of persbericht, een boek of om het schrijven van fonds- en subsidieaanvragen.
De ‘-taal’ van Commutaal is net zo veelzijdig als de rest van mijn werk. Iedere opdracht vraagt om maatwerk.

Tekst

Terug naar de kern van de boodschap; wat wilt u vertellen, aan wie en waarom? Zit de ontvanger daarop te wachten, wordt de lezer er beter van? Het kan complexer wezen. En daar zet ik graag mijn tekstuele tanden in. Met oog voor het hele instrumentarium want goed beeldmateriaal kàn sneller en krachtiger zijn; foto’s, infographics, video. We pellen af wat het doel is, daar stemmen we inhoud en middelen op af – en mijn eventuele bijdrage.

Redactie

Een goede redacteur ontrafelt het werk van anderen maar laat het tegelijkertijd intact. Sterker nog; het wordt sterker, met zo min mogelijk ingrepen. Beter dan het origineel. Ja, ik kan toveren… al heeft het meer met tekstanalyse en taalbeheersing te maken.
Als eind-/hoofdredacteur kijk je ook naar het totaal van losse onderdelen, de grote lijnen. Je zorgt dat medewerkers bijtijds goede procesinformatie krijgen – en de ruimte die professionals nodig hebben. Je houdt de voortgang in de gaten, zorgt dat de deadlines worden gehaald, dat de drukker of anderen hun werk netjes aangeleverd krijgen – en dat alle betrokkenen trots kunnen zijn op het resultaat.

Communicatieadviseur

Die krijgt u er gewoon bij hoor, die adviseur. Want dat ben en blijf ik. We zoeken gewoon naar de beste manieren om uw doel te bereiken. Volgens mij begint dat met een strategie en een plan van aanpak om de beschikbare energie en middelen zo goed mogelijk in te zetten. Ik zoek naar synergie, versnelling, meerwaarde. Naar 1 + 1 = 3.

En dan?

Na een geslaagde kennismaking volgt mijn offerte. In geval van tekstschrijven en advisering werk ik op basis van het aantal uren. Bij die offerte treft u mijn algemene voorwaarden en een eventueel overzicht van de kosten van derden, zoals een vormgever, fotograaf of drukkerij. Op basis van de ondertekende offerte ga ik aan de slag!